Autobiography Ballet | Books | Dolls & Costumes | Gardens | Kinesthetic | Meditation & Prayer |

 Rhythmic Dance | See America |  Sitemap | Spirituality | Stories | Yoga

 

Nederlands

Engels

 

Wanneer kunnen kinderen beginnen met zitmeditatie?

 

Artikel door Susan Helene Kramer – Shuchi

 

De eerste kennismaking met meditatie kan beginnen als je met je kind een gesprek hebt over het leven. Vertel je kind dat meditatie een deel is van het leven dat we ervaren als we van binnen stil en rustig zijn. Misschien kan een kind  rond de leeftijd van twee en een half of drie jaar het verschil begrijpen tussen rondspringen en stil zijn.

 

Eerste meditatie ervaring

 

Gebruik voorbeelden om je heen om te laten zien wat stil zijn is, zoals een hond of kat die opgerold ligt te rusten.

 

Speel dit dan na als een meditatie spel met je kind, aangepast voor mensen. Je kunt beiden met je armen en benen naar binnen gevouwen zitten zoals een slapende hond of kat.

 

Terwijl je beiden zo zit, vraag je je kind om in en uit te ademen zoals jij doet: adem in, adem uit, adem in, adem uit in een constant en gelijkmatig ritme. Dan sluit je beiden je ogen en beoefent dit een paar rondes lang.

 

Adem diep in en adem langzaam uit en vraag je kind om hetzelfde te doen.

 

Daarmee sluit je de eerste meditatie ervaring af.

 

Tweede meditatie ervaring

 

De volgende keer dat je beiden met je armen en benen naar binnen gevouwen zit, sluit je beiden de ogen en doe je dertig seconden lang het gelijkmatig ademhalen en dan de diepe in- en uitademing. Deze keer voeg je er een gebed of uitdrukking van waardering aan toe, zoals "Ik ben dankbaar voor mijn gezin." Vraag je kind om daar even kort over na te denken. Dit is hun eerste ervaring van beschouwing in meditatie. Rek je dan uit en ga verder met je dag.

 

Op deze manier kun je stap voor stap elementen van meditatie beoefening toevoegen aan de zitmeditatie waar je kind mee begint te oefenen.

 

Samenvatting van zitmeditatie

 

Door langzaam te beginnen, waarbij je meditatie heel kort beoefent, zul je hoogstwaarschijnlijk de aandacht van je kind vast kunnen houden.

 

Het is beter om vele heel korte oefensessies te hebben dan te proberen je kind stil te laten zitten totdat het begint te wiebelen. Het gaat erom meditatie heel natuurlijk te laten lijken, zoals een korte onderbreking om even uit te rusten van actief spel, van een emotionele schok, of van gekibbel met andere kinderen.

 

Naarmate het kind ouder wordt, kan meer filosofie en een langere zitperiode worden beoefend.

 

Nederlandse vertaling door Stan Schaap

 

Over de auteur - Susan Kramer schreef de tekst. Zij geeft al sinds 1965 onderwijs in dans, meditatie, en yoga aan mensen van alle leeftijden en bekwaamheden. Ze woont met haar echtgenoot Stan Schaap in Amsterdam.

boeken -

 

http://www.susankramer.com/boeken.html

 

 

 

email  susan@susankramer.com          SusanKramer.com Publishing 

Copyright © 2000-2016 Susan Helene Kramer
http://www.susankramer.com